Jak uniknąć niedoboru witaminy D zimą?

Powszechnie wiadomo, że witamina D jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu kostnego. Najnowsze badania wskazują jednak, że nie jest to jedyna funkcja, za którą substancja ta jest odpowiedzialna. Ma ona również pozytywny wpływ na odporność i pracę układu immunologicznego, posiada zdolność ograniczania ilości bakterii oraz redukuje prawdopodobieństwo wystąpienia chorób przewlekłych, w tym nowotworów. Z tych względów posiada ona kluczowe znaczenie dla naszego rozwoju.

Jej główne źródło stanowi proces syntezy skórnej, którego niezbędnym elementem jest promieniowanie słoneczne. W okresie zimowym w chłodnych strefach klimatycznych, w tym również i w Polsce, przez wzgląd na ograniczoną ilość słońca, niedobory witaminy D są powszechne. Może to zwiększyć podatność organizmu na różnorodne infekcje oraz skutkować jego ogólnym osłabieniem.

Odpowiednie odżywianie

Uniknąć niedoboru tego mikroelementu można na kilka sposobów. Przede wszystkim poprzez zmianę nawyków żywieniowych i włączenie do codziennej diety produktów, które w swym składzie posiadają witaminę D. Wówczas dostarczymy ją do naszego organizmu w sposób naturalny.Jej dużą ilość znajdziemy zwłaszcza w tłustych rybach morskich, takich jak śledź matias czy też makrela. Są to gatunki powszechnie dostępne w Polsce, charakteryzujące się atrakcyjną ceną. Zatem ich włączenie do posiłków nie powinno stanowić większego problemu. Ryby morskie należy podawać gotowane, wędzone, pieczone lub duszone. Ich smażenie niszczy bowiem witaminę D.Doskonałe źródło tej substancji stanowią również takie produkty jak jaja, mleko i jego przetwory, oleje roślinne, wątróbka, sery dojrzewające, awokado, a także borówki.

Suplementacja farmakologiczna

Zimą witaminę D można dostarczyć do organizmu także poprzez zażywanie odpowiednich suplementów diety, które posiadają jej określoną ilość w swoim składzie. Dzięki tego typu preparatom farmakologicznym możemy wzmocnić odporność i uchronić się przed wieloma schorzeniami, zwłaszcza w okresie zimowym, kiedy to naszej skórze jesteśmy w stanie zapewnić jedynie ograniczoną ilość promieniowania słonecznego.Witamina D powinna być podawana przede wszystkim niemowlętom i małym dzieciom. Suplementacja zalecana jest również kobietom w ciąży i karmiącym piersią, a także osobom powyżej 65. roku życia. W wieku tym obserwuje się bowiem wyraźny spadek sprawności syntezy skórnej i pojawiają się pierwsze oznaki problemów z układem kostnym.Doskonałym źródłem witaminy D jest tran. Współcześnie jest on dostępny w postaci kapsułek. Dzięki czemu jego przykry dla niektórych osób smak oraz zapach jest niewyczuwalny.

Nadmiar substancji równie groźny dla organizmu

Aby precyzyjnie określić, czy borykamy się z niedoborem witaminy D, należy wykonać badania krwi. Warto pamiętać również o tym, że dostarczenie organizmowi zbyt dużej ilości tego makroelementu prowadzić może do szkodliwych powikłań. Zwiększeniu ulega wówczas poziom wapnia we krwi, pojawiają się również bóle głowy, brzucha oraz oczu. Możliwe jest także wystąpienie biegunek i innych problemów układu trawiennego.

Artykuł dostarczyła apteka apo-discounter.pl