Firma Solgar od 1947 roku produkuje własne zioła, witaminy oraz minerały. Czerpie składniki z natury i wytwarza z nich wspaniałe produkty. Co istotne, Solgar jest jedną z niewielu firm na świecie, która produkuje minerały, witaminy i zioła i jednocześnie prowadzi badania, które służą udoskonalaniu produktów.
Dzięki tym badaniom składniki odżywcze, które wprowadzane są do produkcji są bezpieczne, co sprawia, że prezentowane przez nich produkty są jak najlepsze. Wśród nich jest m in. Chlorella, czyli słodkowodna, jednokomórkowa alga o barwie zielonej. W jej skład wchodzą odżywcze składniki oraz kofaktory we właściwych proporcjach, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Badania wykazały, że chlorella zawiera wysokie stężenie chlorofilu, aminokwasów, kwasów nukleinowych, enzymów, minerałów oraz witamin. Ponadto dzięki wielu przeprowadzonym badaniom stwierdzono, że stosowanie chlorelli wzmacnia układ odpornościowy oraz sprawia, że organizm pozbywa się szkodliwych toksyn oraz również to, że porównywalnie z innymi roślinami zielonymi, to ona zawiera najwięcej chlorofilu.
Jakie korzyści płyną z przyjmowania chlorelli?
Chlorella Solgar bardzo dobrze wpływa na organizm oczyszczając go z toksyn (ołowiu, rtęci, kadmu, pestycyd, insektycyd i innych), wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga oraz przyspiesza gojenie ran, pomaga również w zapaleniu trzustki, krwawieniu dziąseł, a także pomaga w zatruciach pokarmowych, infekcjach wirusowych, chorobach skórnych, alergiach. Może być również zalecana podczas miażdżycy, cukrzycy, gdy pojawiają się problemy z sercem czy nawet dużym zmęczeniu.
Jakie substancje zawiera chlorella?
Główną substancją znajdującą się w chlorelli Solgar jest białko, w tym osiem egzogennych aminokwasów, a także minerały, witaminy oraz oczywiście chlorofil. Zawiera również największą ilość beta-karotenu (witamina A). Ściana komórkowa, którą posiada chlorella jest odpowiedzialna za detoksykację. To dzięki niej organizm jest oczyszczany z toksyn i tym samym zwiększa się jego odporność. Chlorella jest też bogatym źródłem cynku, który zapobiega osłabianiu układu immunologicznemu. Dzięki chlorelli pobudzana jest aktywność limfocytów T, a także makrofagów, które to usuwają z krwiobiegu szkodliwe substancje. Korzystny wpływ chlorelli na układ odpornościowy wynika również z bardzo dużej zawartości chlorofilu oraz wspominanego już beta-karotenu, który wynosi aż 60%. Najnowsze badania wykazały również, że chlorofil pomaga zwalczać nowotwór.
Na co należy zwrócić uwagę przy zakupie?
W preparaty, które zawierają chlorellę najlepiej jest zaopatrywać się w aptekach. Przy wyborze należy również zwrócić uwagę na załączone etykiety. Powinna znaleźć się na niej informacja o ścianach komórkowych znajdujących się w chlorelli, muszą być one rozerwane. Wiele produktów zawiera chlorelle, która posiada nierozerwane ściany komórkowe. Inną ważną informacją, na którą należy zwrócić uwagę jest gwarantowana zawartość chlorofilu. 500 mg to minimalna dzienna porcja, w której powinno znaleźć się 10 mg chlorofilu. Produkt ten należy przechowywać z szklanych oraz ciemnych opakowaniach, wtedy zachowa świeżość i gwarantowaną jakość.
Autor artykułu Artykuł powstał we współpracy z apteką internetową i-Apteka.pl. |