Zakaz jedzenia po 18-stej jest mitem

Zakaz jedzenia kolacji po 18-stej jest mitem. Zapominanie o ostatnim posiłku jest błędem. Kluczowa kwestia dotyczy pory kolacji. To, o której ją spożywamy zależy od naszego trybu życia. Każda osoba prowadzi indywidualny tryb życia i każda o innej godzinie będzie jadała posiłki. Główną zasadą kolacji jest to, że należy ją zjeść na około 2-3godziny przed snem. To w zupełności wystarczy, żeby organizm poradził sobie ze strawieniem posiłku.

Co jeść na kolację? Jak mówi newsrm.tv Joanna Jarosz, dietetyk kliniczny z Centrum Medycznego VIMED, nie są wskazane ciężkostrawne i tłuste potrawy. Na talerzu powinny znaleźć się przede wszystkim warzywa – gotowane lub surowe. Dobrym rozwiązaniem jest również zupa krem lub ryba. Podstawą kolacji jest pełnowartościowe białko: nabiał, jajka, ryby oraz węglowodany np. warzywa. Zdrowa kolacja powinna być lekkostrawna i niezbyt obfita, a przede wszystkim prawidłowo skomponowana.

Jeśli zjemy kolację np. ok. godziny 18, a będziemy aktywni do późnych godzin nocnych, wówczas odczujemy brak energii, ogarnie nas senność i zmęczenie. Jedząc kolacje należy zwracać uwagę nie tylko na porę, ale też ilości w jakich pochłaniamy posiłek. Obfite wieczorne obżarstwo może zaowocować dodatkowymi kilogramami.

Zdrowa kolacja powinna być lekkostrawna i niezbyt obfita, a przede wszystkim prawidłowo skomponowana, jak każdy posiłek. Podstawą kolacji jest pełnowartościowe białko: nabiał, jajka, ryby oraz węglowodany np. warzywa. Jeśli chcemy zjeść kolację „na ciepło”, postarajmy się, aby była ona duszona lub gotowana, nigdy smażona na tłuszczu.

Źródło: newsrm.tv/zakaz-jedzenia-18-stej-mitem